Tentoonstelling: ‘Arie Schippers. Amsterdam, dag en nacht’ in het Grachtenmuseum

Herengracht 386, Amsterdam

Van 2 maart t/m 4 juni 2023 is in het Grachtenmuseum de tentoonstelling ‘Amsterdam, dag en nacht‘ met werk van Arie Schippers te zien. Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Stichting Tim Killiam die een nieuwe kunstprijs initieerde.

De Jury van de Tim Killiam Prijs heeft Arie Schippers geselecteerd als winnaar van de allereerste editie van de prijs.  De jaarlijkse prijs omvat een geldbedrag en een tentoonstelling in het Grachtenmuseum en is bestemd voor makers die een originele of waardevolle bijdrage leveren aan het beeld van Amsterdam.  De Amsterdamse stadsgezichten van Arie Schippers zijn grotendeels gemaakt in de periode 1994-2001. Voor deze tentoonstelling heeft Arie Schippers ook nieuwe werken gemaakt.

Arie Schippers

Zijn opleiding genoot Schippers aan de Rotterdamse Academie (1972) en de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam (1972-1977). In 1977 won hij de Prix de Rome voor schilderkunst. In 2016 werd de Sacha Tanja Penning aan hem toegekend. Het werk van Schippers is zeer divers van karakter; hij schildert geregeld niet-pittoreske plekken, zoals een McDonald’s-vestiging of een parkeerplaats, maar hij maakt ook zeer uitgewerkte, realistische portretten. Daarnaast is hij werkzaam als beeldhouwer en maakte onder andere Long Walk to Freedom (2012), het monument voor Nelson Mandela in Den Haag. De 34 Amsterdamse stadsgezichten, die te zien zijn in deze tentoonstelling, zijn grotendeels gemaakt in de periode 1994-2001. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft hij ook enkele nieuwe werken gemaakt.

Uit het juryrapport:

“Zeven jaar trok Arie Schippers met zijn busje door Amsterdam. Van 1994 tot 2006 schilderde hij honderden stadgezichten, de meeste in de buitenwijken en aan de randen van de stad, een paar in het centrum. ‘Het centrum is van Breitner’ zegt ie zelf. ‘En je kunt daar je busje niet neerzetten waar je wil. ’s Nachts schilderde hij, als andere beeldelementen uit de coulissen naar voren stappen, als de kleuren anders zijn. Schippers bezit van nature een genereus oog. Hij schildert alles wat hij ziet: een invalidekarretje, containers, logo’s op gebouwen; het mag er allemaal zijn. Pony’s op een stukje groen naast een enorme IKEA-doos, vrachtwagens die vreemd parkeergedrag vertonen, glasbakken, bushokjes en billboardreclames van auto’s zo groot als de geparkeerde auto’s ernaast.

Openingstijden Grachtenmuseum: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur

Home