Juryrapport Chad Bilyeu

Juryrapport – Tim Killiam Prijs 2024

Chad Bilyeu, schrijver, artdirector en fotograaf, kwam 14 jaar geleden naar Amsterdam voor een studie American Studies. Op eigen titel begon hij zijn observaties en avonturen vast te leggen in een reeks stripverhalen met steeds nieuwe kunstenaars/striptekenaars. De verhalen zijn grappig, maar ook authentiek. Ze geven inzicht in de manier waarop nieuwkomers de stad zien, maar houden Amsterdammers zelf ook een spiegel voor. Het zijn alledaagse, vaak bijna clichématige gebeurtenissen op de Amsterdamse Wallen, het fietsdepot of zomaar ergens in de stad, maar ook persoonlijke verhalen, en achtergronden bij de Nederlandse keuken of specifieke gebouwen. Amsterdam is geen toevallig of tijdelijk onderwerp in de verhalen van Bilyeu, maar steevast de hoofdpersoon in het oeuvre van de kunstenaar. Bilyeu’s werk biedt een nieuwe kijk op de stad, een nieuwe verhaallijn, in een sterk en volstrekt eigen handschrift.

De jury van de Tim Killiam Prijs waardeert de verhalen van Bilyeu, het procedé van schrijven en verbeelden, en de samenwerking met een breed scala aan tekenaars die allemaal korter of langer in Amsterdam hebben gewoond. Door deze manier van werken als een soort collectief, ontstaat een uitgesproken eclectisch geheel van teksten en beelden: grillig, rauw, onvoorspelbaar en veelzijdig, net als de stad zelf.

Ook waardeert de jury de kritische ondertoon in de verhalen van Bilyeu, zoals bijvoorbeeld de verhalen over Zwarte Piet en Sinterklaas, het Nederlandse hokjesdenken, en de uitgesproken (lees: lompe) manier waarop Nederlanders aan wildvreemden hun mening geven.

Het werk van Bilyeu levert een unieke bijdrage in de traditie van het verbeelden van de stad Amsterdam. Hoewel Bilyeu’s persoonlijke ervaring altijd staat centraal, hebben zijn verhalen een universele zeggingskracht.

De jury van de Tim Killiam Prijs 2024 bestaat uit:
• Annemarie de Wildt,  curator emeritus Amsterdam Museum (Andreaspenning 2023)
• Edwin Becker, Hoofd Tentoonstellingen Van Gogh Museum
• Hans Aarsman, Fotodetective
• Indira van ’t Klooster, Directeur ARCAM
• Martijn Bosch, Directeur Grachtenmuseum Amsterdam

 

Illustratie uit Chad in Amsterdam door: Lorenzo Milito.

 

Home