Tim Killiam Prijs 2024

De Jury van de Tim Killiam Prijs heeft Chad Bilyeu geselecteerd als winnaar van de tweede editie van de prijs.

De jaarlijkse prijs omvat een geldbedrag van €15.000 en is bestemd voor makers die een originele of waardevolle bijdrage leveren aan het beeld van Amsterdam. Ook is er een tentoonstelling gekoppeld aan de prijs, om het publiek te laten kennismaken met het werk van de winnaar. Hiervoor is Stichting Tim Killiam een samenwerking aangegaan met het Grachtenmuseum Amsterdam.

Uit het juryrapport:

“Chad Bilyeu biedt een nieuwe kijk op de stad en bezit als kunstenaar een sterk en volstrekt eigen handschrift. Zijn verhalen geven inzicht in de manier waarop nieuwkomers de stad zien, maar houden Amsterdammers zelf ook een spiegel voor.”

De jury van de Tim Killiam Prijs heeft het begrip ‘beeld van Amsterdam’ met de uitreiking van deze tweede editie van de prijs maximaal opgerekt. Waar de winnaar van de eerste prijs, Arie Schippers, het stadsgezicht van Amsterdam letterlijk verruimde door de rafelranden van de stad in beeld te brengen, doet Chad Bilyeu dit figuurlijk. Niet zozeer het uiterlijke aangezicht van straten en gebouwen worden door hem in beeld gebracht, maar dat wat hem hem – geboren en getogen in Cleveland, Ohio, VS – in zijn nieuwe thuis opvalt.

De Tim Killiam Prijs 2024 wordt op donderdag 18 april in het Grachtenmuseum uitgereikt tijdens de opening van Bilyeu´s tentoonstelling. De tentoonstelling loopt t/m 30 juni 2024.

 

Home